Pressmeddelande -
Revisionsbranschen tappar i kundnöjdhet – dags att lyssna och agera
Efter två år av riktigt höga kundnöjdhetsbetyg visar Svenskt Kvalitetsindex (SKI) senaste mätning av revisionsbolag att kundnöjdheten har sjunkit till 70,6. Det är en tydlig nedgång jämfört med föregående år, vilket innebär nya utmaningar för branschen när det gäller att återställa och förbättra kundrelationerna – särskilt genom att höja servicenivån.
Kundnöjdheten i revisionsbranschen minskar alltså markant enligt den senaste mätningen från Svenskt Kvalitetsindex. Efter flera år av relativ stabilitet har indexet fallit från 75,4 år 2024 till 70,6 år 2025 – den lägsta nivån på tio år. Nedgången signalerar ett ökat behov för branschen att stärka kundrelationerna och tydligare kommunicera vilket värde man skapar.
“I en omvärld som fortsatt präglas av oro ser vi att det påverkar kundernas behov tydligt”, säger Johan Parmler, vd på SKI. “Service och upplevd prisvärdhet står nu högre upp på kundernas agenda. Det är avgörande att revisionsbolagen inte bara levererar högkvalitativa tjänster, utan också visar förståelse för sina kunders utmaningar. Att vara proaktiv, se helheten och bidra med omvärldskunskap är viktiga faktorer för att stärka och bibehålla goda kundrelationer.”
Även om många kunder uppskattar den personliga servicen och det engagemang som revisorerna visar, något som skapar en känsla av trygghet och förtroende, finns det samtidigt utmaningar.
Prisfrågor och bristande kommunikation är återkommande problemområden. Kunder upplever ibland att faktureringen är otydlig och att svarstiderna är långa. Det förekommer även kritik kring att arbetet inte alltid håller den kvalitet som förväntas. För att förbättra kundupplevelsen efterfrågas tydligare fakturering, snabbare återkoppling och ett mer proaktivt arbetssätt från revisorerna.
Många kunder är positiva till användningen av AI och automatisering som ett sätt att effektivisera arbetet och minska kostnaderna. Samtidigt finns det en viss skepsis, kunderna föredrar ofta mänsklig kontakt och kompetens. Fokus bör därför ligga på att förbättra kundfokus och servicekvalitet, samt att hitta rätt balans mellan teknik och personlig interaktion för att möta kundernas behov och förväntningar.
I årets mätning ser vi också en tydlig nedgång i hur väl revisionsbolagen uppfattas vara engagerade i sina kunders verksamhet och framgång. Detta är något som tidigare varit en styrka för flera aktörer i branschen.
“Det är en signal om att kunderna i högre grad upplever relationen som transaktionell, snarare än strategisk eller partnerskapsbaserad. Det minskade engagemanget riskerar att påverka det övergripande förtroendet och kundlojaliteten negativt – särskilt i en bransch där förståelse för kundens affär och proaktiv rådgivning ofta är avgörande för att skapa värde. I ett mer komplext och osäkert affärsklimat efterfrågar många kunder just det djupare stödet. Revisionsbolag som vill behålla och stärka sina kundrelationer behöver därför i högre grad visa att de förstår kundernas utmaningar, agerar långsiktigt och bidrar till kundens utveckling – inte bara till regelefterlevnad”, avslutar Johan Parmler.
Ämnen
Kategorier
För att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle behöver vi se och förstå viktiga samband om vad som skapar värde för dem vi finns till för. Det kan vi bidra till. Våra undersökningar bygger på en vetenskaplig grund och ger insikter och råd om vad som skapar nöjda kunder och medarbetare och ger hållbar framgång – inte bara ur ett ekonomiskt perspektiv. Det har varit vår vision sedan starten 1989 och känns idag mer aktuellt än någonsin.