Följ Svenskt Kvalitetsindex

Svenskt Kvalitetsindex - Träningscenter 2014

Pressmeddelande   •   Maj 28, 2014 04:45 CEST

Följande punkter summerar årets resultat i korthet:

  1. Nöjdheten bland kunderna till träningscenter i Sverige har minskat markant
  2. Friskis & Svettis har klart nöjdast kunder och ligger kvar på samma nivå som 2013
  3. Fitness24Seven tappar närmare 7 enheter och får klart lägst betyg
  4. Lojaliteten minskar och närmare 15 procent har planer på att byta
  5. 3 av 10 kunder har haft anledning att klaga. Dålig städning, problem med betalning och dåligt bemötande är vanliga orsaker.
  6. Sämre kvalitet - lägre prisvärde

Kunderna till olika träningscenter i Sverige är betydligt mindre nöjda än tidigare. Totalt minskar branschen hela 3,5 enhet och det är bara Friskis & Svettis och SATS som ligger kvar på samma nivå som förra året. Alla andra minskar. Försämrade betyg har nu också påverkat hur lojal man är mot sitt träningscenter och här ser vi stora ut maningar framöver.

Närmare 80 procent ser idag alternativ till sitt nuvarande träningscenter och runt 15 procent har idag planer på att lämna. Detta är ovanligt höga siffror jämfört med många andra branscher. Andra utmaningar är klagomål som fortsatt är väldigt höga. Klagomålsprocessen är under all kritik vilket gör att många inte tycker det är värt att klaga.

Jämfört med 2013 så noteras nedgång i både produkt kvalitet och servicekvalitet vilket genererat ett lägre prisvärde. Noterbart är att det finns ganska stora variationer i den kvalitet som kunderna upplever till de olika aktörerna. Branschen som helhet får försämrade betyg kring

  1. Standarden på anläggningarna och renligheten men även kring träningsutbudet
  2. Servicen från personal på anläggningarna och det gäller då exempelvis bemötande och engagemang. Detta är alarmerande eftersom just den personliga servicen är en dimension som driver både nöjdhet och lojalitet.

I årets mätning studeras även betalningsviljan vilket är nytt får i år. I genomsnitt tycker kunderna att runt 3 000 sek för ett årskort är rimligt. Variationen är stor för de olika aktörernas kunder liksom priskänsligheten.

Mer information om årets mätning finns på vår hemsida www.kvalitetsindex.se

Studien bygger på närmare 1100 intervjuer och är genomförd under april/maj. Analysen utgår från Svenskt Kvalitetsindex kundmodell och detaljresultaten är tillgängliga för prenumererande kunder i form av en branschsammanställning.


För mer information kontakta Johan Parmler, johan.parmler@kvalitetsindex.se, 073 151 75 98, 08 31 53 00 Adam Wrede, adam.wrede@kvallitetsindex.se, 073 441 94 59, 08 31 53 00


VI VISAR VAD SOM DRIVER KUNDER ATT BLI OCH FÖRBLI KUNDER

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.